Cum arată astăzi educația, așa va arăta mâine țara!

⚠️ Promisiuni neonorate pe zona de educație. Atunci când nu există o susținere politică reală pentru educație la nivel guvernamental, rezultatele se văd.
???? Angajament: s-a promis un buget mai mare pentru educație.
❌ Realitate: Nici vorbă de 6% sau de o creștere reală. Ultimele declarații arată că executivul se raportează acum la execuția pe anul 2020 (nu alocarea), conducând probabil la cel mai mic buget pentru educație de doar 2,5 % din PIB.
???? Angajament: se vor redeschide școlile pe 8 februarie.
❌ Realitate: După două săptămâni de promisiuni și redeschiderea păcănelelor, decidenții încă se gândesc, vor analiza subiectul pe 2 februarie dar, recent, Ministrul Sănătății a recomandat să nu se facă asta. În Bulgaria au deschis mai întăi școlile, nu păcănelele.
???? Angajament: au promis că vor depolitiza educația.
❌ Realitate: 1000 de persoane în funcții de conducere din școli au fost schimbați de sărbători pe criterii politice.
???? Angajament: mărirea salariile profesorilor conform legii.
✅ Realitate: Nu au dorit să aloce bani pentru această lege dar au acordat scăderi de taxe doar pentru anumite companii sau au alocat fonduri suplimentare pentru retrocedări.
???? Angajament: UE ne recomandă să dăm 10% din Planul de Redresare pentru educație
✅ Realitate: Momentan se alocă doar circa 3%, se dorește 6% dar din spusele Ministrului Cercetării de fapt suma va include și cercetarea și elemente privind digitalizarea. Ținta de 10% nu va fi atinsă.
Cum arată astăzi educația, va arăta mâine țara. Este timpul să ne respectăm angajamentele. Dincolo de politică, în fața asaltului neoliberal, toți cei care vor să sprijine educația trebuie să o facă.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale