Împreună cu Delegația României din Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor și Democraților din Parlamentul European (S&D) am solicitat Guvernului României și Comisiei Europene măsuri clare pentru crearea unor noi zone pentru Investiții Teritoriale Integrate (ITI), respectiv pentru Țara Moților – Țara de Piatră, Țara Făgărașului și Țara de Sus – Nordul Moldovei, care necesită un sprijin suplimentar pentru dezvoltarea economică și protejarea patrimoniului cultural și de mediu.
Mai exact, solicităm includerea acestor noi zone ITI în Acordul de Parteneriat cu Uniunea Europeană și programele operaționale subsecvente, precum și în Planul Național de Redresare și Reziliență, având în vedere că în varianta propusă de Guvern a Acordului de Parteneriat nu sunt incluse teritoriile și organizațiile cuprinse în Legea nr. 176/2020 (respectiv Agenția pentru Dezvoltare Regională Centru şi Agenția pentru Dezvoltare Regională Nord-Est, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară «Moții, Țara de Piatră» pentru zona Munților Apuseni, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară – Dezvoltare Sustenabilă și Integrată în Țara de Sus pentru județele Suceava, Botoșani şi Iași, şi Asociația pentru Dezvoltare Intercomunitară – ITI Microregiunea Țara Făgărașului pentru județele Sibiu şi Brașov) și că acestea nu sunt incluse nici în programele operaționale pentru următorul ciclu financiar, deși legea prevede că Ministerul Fondurilor Europene va aloca fondurile necesare asistenței tehnice în vederea elaborării strategiei pentru ITI.
Crearea acestor zone răspunde unei recomandări clare, prevăzute în Anexa D a Raportului de Țară 2019, privind utilizarea ITI pentru a răspunde la problematica disparităților dintre regiuni, dintre zonele rurale și cele urbane și dintre cetățeni, care sunt în continuare foarte pronunțate și care necesită priorități de investiții adaptate nevoilor teritoriale și socioeconomice specifice potențialului de dezvoltare. Mai mult o recomandare similară este adresată și de Parlamentul European privind promovarea coeziunii teritoriale în planurile naționale de redresare și reziliență.
România are nevoie de o abordare coerentă și proactivă pentru a sprijini zonele cu deficiențe de dezvoltare, iar folosirea eficientă a resurselor europene reprezintă cheia în această direcție. Un Guvern al Partidului Social Democrat a creat ITI Delta Dunării, iar modelul s-a dovedit eficient. Este timpul să extindem mecanismul recomandat de instituțiile europene către alte zone prioritare de investiții.
Social Media