De Ziua Mondială a Libertății Presei trebuie să realizăm cât de importantă este presa liberă pentru protejarea democrației.
De aceea, împreună cu colegii mei din Comisia pentru Cultură și Media a Parlamentului European, am făcut apel la decidenții europeni să sprijine independența presei în această perioadă cu profunde provocări. Acest lucru înseamnă și alocarea de fonduri către media într-o manieră transparentă, nu cum se discută în aceste zile.
Independența jurnalistului este esențială pentru profesia sa și menținerea credibilității în această profesie dificilă. Prima mea activitate profesională a fost de jurnalist la RFI România – și ulterior la alte publicații scrise – și îmi aduc aminte cu plăcere despre principiile și valorile promovate în multe din redacții.
Dar să nu ne ascundem, uneori devine foarte greu pentru oamenii din presă să respecte întocmai regulile știute de toți în absența unui sistem transparent de finanțare și a unor forme puternice de reprezentare. Situația devine cu atât mai acută astăzi când amenințarea cu închiderea devine apăsătoare pentru multe din structurile de presă.
Nu este normal ca tocmai de 3 mai să se lanseze un mesaj amenințător la adresa presei libere deși tocmai media a fost prima care a atras atenția că noul coronavirus nu este o banală răceală și că riscurile sunt importante.
Le mulțumesc pe această cale tuturor jurnaliștilor care au relatat despre activitatea mea de-a lungul timpului, la nivel european, național și mai ales local. Cu bune, cu rele, fără acest ajutor poate vocea mea și a celor pe care îi reprezint nu devenea atât de vizibilă. Mulțumesc.
Social Media