România trebuie să folosească toate mecanismele europene disponibile în acest moment pentru combaterea coronavirus și efectele sale asupra economiei.
Liderii politici europeni au reacționat mult prea târziu la acest fenomen. Am fost printre primii europarlamentari români care am sesizat această lipsă de reacție prin interpelări și intervenții publice pe subiect încă din primele zile de mandat. Nu Uniunea Europeană este de vină, ci dreapta politică care conduce de prea mult timp Europa.
A lăuda însă regimurile nedemocratice care au generat această problemă și ascund datele reale, a căuta să lansezi acum o discuție despre apartenența la UE, mi se pare o inconștiență.
România trebuie, în acest context, să:
1. Înceapă de urgență demersurile pentru atragerea fondurilor disponibile pentru efectele economice, inclusiv resursele financiare disponibile pentru investiții. Trebuie un tratament egal pentru toate statele, inclusiv cele din afara zonei euro.
2. Informeze Uniunea Europeană despre viitorul deficit bugetar și negociat în așa fel încât să nu fim penalizați. În același timp, trebuie să participe la mecanismele dezvoltate pentru a asigura stabilitatea monetară și macro-financiară a României.
3. Acceseze toate facilitățile disponibile pentru sănătate. De la schimburi de experiență, mecanismele de acces la medicamente sau alte soluții tehnice disponibile. Să nu ne așteptăm însă la miracole. Italia a cerut ajutor și nu a existat însă prea mult sprijin. Germania a redeschis exportul de medicamente pentru statele UE în limita stocurilor disponibile.
4. Negocieze rapid noi investiții în sănătate din fonduri europene. Putem să alocăm din fondurile europene restante pentru achiziția de aparatură medicală de urgență sau specifică actualei situații. Se pot crea sisteme de vouchere pentru personalul medical sau pentru medicii de familie. Sunt multe soluții. Inclusiv pentru sistemele de educație online sau teleworking.
5. Participe la eforturile UE în domeniul cercetării. Au fost deschis inclusiv aplicații cu fonduri europene. Trebuie să avem participanți din România și trebuie să avem acces printre primii la antidot. Avem oameni capabili pentru așa ceva.
6. Dezvolte soluția fondurilor europene pentru situații de urgență sau ajustarea fondurilor UE în materie pentru a integra și pandemia. România poate să fie un pionier în a veni cu o soluție în acest sens.
7. Beneficieze de schemele de granturi și de ajutor pentru sectorul transportului și turismului. Sunt la faza inițială dar va exista o astfel de măsură. Trebuie să fim rapizi în a putea accesa aceste noi fonduri.
Sunt multe de făcut. Din păcate nu am auzit guvernanții vorbind de aceste subiecte și oportunități europene. În fața unei astfel de situații excepționale este nevoie de mai multă creativitate, mai multă acțiune, mai repede. Dacă ieri am văzut că au preluat din postările mele în comunicările oficiale, le recomand celor care decid să se uite aici.
Un articol despre semnalul de alarmă tras când nu se vorbea încă de starea de urgență în România, aici.
Social Media