Preocuparea față de calitatea aerului pe care îl respirăm trebuie să fie prioritară

Preocuparea față de calitatea aerului pe care îl respirăm trebuie să fie prioritară. Este o chestiune de calitate a vieții și de sănătate publică. Avem nevoie de soluții concrete și de implementarea lor. Dincolo de soluțiile tehnice pe care experții sunt chemați să le identifice, cred că fiecare dintre noi poate și trebuie să acționeze pentru a limita impactul asupra mediului și a trage un semnal de alarmă atunci când legislația nu este respectată.

În acest sens, am solicitat Comisiei Europene, prin intermediul unei întrebări scrise, sprijin (financiar, cu exemple de bune practici și echipe de experți) pentru autoritățile locale din România, în vederea gestionării problemelor generate de poluarea atmosferică.

De asemenea, am cerut Comisiei să intervină pentru a-i determina pe reprezentanții Guvernului să intervină în problema poluării.

România este vizată de mai multe proceduri de infringement cu privire la calitatea aerului, deschise de Comisia Europeană. Însă avertismentele de la Bruxelles, sancțiunile birocratice și nici măcar amenzile nu par să preocupe guvernanții și nu ajută în niciun fel românii să respire un aer mai curat. Este nevoie de mobilizarea pe scară largă a tuturor – autorități locale, guvernamentale, societate civilă, public activ – pentru a obține progrese rapide, pe termen scurt, pentru protejarea sănătății oamenilor.

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale