Cercetarea și inovarea reprezintă domenii în care România are un potenţial foarte mare de dezvoltare.

Viitorul program european în domeniul cercetării trebuie să ofere un acces nediscriminatoriu la finanțări pentru toți cercetătorii din Uniunea Europeană. Rata scăzută de accesare înregistrată în cadrul programului precedent demonstrează că avem nevoie de simplificarea procedurilor, scăderea gradului de cofinanțare din partea aplicantului și introducerea posibilității de utilizare a mai multor tipuri de fonduri în cadrul unui proiect. Cercetarea și inovarea reprezintă domenii în care România are un potenţial foarte mare de dezvoltare. Beneficiem de institute de cercetare competitive, comunităţi academice dinamice, studenţi valoroşi și profesioniști redutabili, cu o mare capacitate de inovare.

De altfel, Președinția României la Consiliul Uniunii Europene va acorda o atenție sporită cercetării și inovării. Printre tematicile de interes, rezultate în urma mai multor runde de consultări cu instituțiile publice, dar și a dezbaterilor cu partenerii asociativi, sindicali, patronali și din mediul academic, se numără și inițiative privind cooperarea regională în domeniul cercetării științifice, digitalizarea transporturilor sau promovarea parteneriatelor strategice europene pentru înalte tehnologii bazate pe laseri de ultra-înaltă putere. Ne propunem să asigurăm, pe perioada mandatului, un ritm avansat al lucrărilor Consiliului privind procesul legislativ aferent noului program-cadru.

Vreau să-l felicit pe europarlamentarul Dan Nica pentru organizarea conferinței de astăzi, dar și pentru calitatea sa de raportor al Parlamentului European pentru „Orizont Europa“.

#RO2019EU #HorizonEurope #FP9 #cercetare

Vă mulțumesc. Distribuiți pe rețelele sociale