test

DESPRE MINE

Sunt un pro-european convins și un om cu o viziune politică de stânga. Cred în implicare, responsabilitate și profesionalism. Funcțiile sunt trecătoare, umanitatea și rezultatele rămân. Vă invit să ne cunoaștem mai bine.

În prezent sunt vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Am fost ales Chestor al Parlamentului European prin aclamare, astfel devenind singurul eurodeputat român care face parte din Biroul Parlamentului.

Pentru mandatul actual am stabilit trei priorități:

 • implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;
 • mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;
 • drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni;

Sunt cadru universitar și om politic de stânga. Am îndeplinit funcția de ministru delegat pentru afaceri europene, având responsabilitatea pregătirii Președinției României la Consiliul UE și membru al Parlamentului European (iulie 2014 – iunie 2017, februarie 2020 – prezent).

În prezent sunt vicepreședintele Comisiei pentru cultură și educație și membru în Comisia pentru bugete, activând în Grupul Alianței Progresiste a Socialiștilor si Democraților din Parlamentul European.

Am fost ales Chestor al Parlamentului European prin aclamare, astfel devenind singurul eurodeputat român care face parte din Biroul Parlamentului.

Pentru mandatul actual am stabilit trei priorități:

 • implicare activă pentru o Europă socială, bazată pe educație, inovație/sectorul digital, protecția mediului, sănătate și transporturi;
 • mai mare transparență la nivelul UE și democratizarea accesului la procesul decizional european;
 • drepturi și oportunități egale pentru toți cetățenii europeni;

Ca rezultat al acțiunilor desfășurate și al inițiativelor implementate în calitate de membru al Comisiei pentru Educație și Cultură din Parlamentul European, am fost reales vicepreședinte al acestei comisii la începutul anului 2022. Această realegere a adus încă 1,8 milioane de euro pentru trei noi proiecte pilot dedicate tinerilor, copiilor, egalității de șanse și antreprenoriatului. Totodată, cererea de a alocă 2% din planul european de relansare către sectorul creativ și cultural a fost aprobată de către Parlamentul European.

Prin intermediul proiectelor pilot aprobate până în prezent, am contribuit la generarea de beneficii pentru toți europenii, cu un accent deosebit pe cetățenii români, atrăgând finanțări în valoare de peste 100 de milioane de euro.

În calitate de membru al Comisiei pentru Bugete și în calitate de responsabil al social-democraților pentru bugetul european, am pledat pentru majorarea fondurilor destinate protejării cetățenilor, reglementarea sectorului energetic, susținerea întreprinderilor mici și mijlocii, agricultură, educație, sănătate, aderarea României la spațiul Schengen, precum și pentru un sprijin financiar mai robust acordat țărilor aflate în prima linie, cu accent deosebit pe România.

De asemenea, am fost desemnat negociator-șef al Parlamentului European privind bugetul european din 2025, iar prioritățile sunt:

 • Fonduri suplimentare pentru ceea ce este prioritar pentru cetățeni: educație, sănătate, crearea de locuri de muncă, agricultură, IMM-uri și combaterea inflației.
 • Salvarea fondurilor europene necheltuite, accelerarea implementării programelor europene și debirocratizarea lor, dar și identificarea de resurse pentru finanțarea planurilor de redresare.
 • Noi inițiative europene pentru sprijinirea seniorilor, combaterea bolilor cardiovasculare, introducerea dimensiunii sociale în proiectele europene, implementarea concluziilor rezultate din acțiunile și dezbaterile care au avut loc în cadrul anilor europeni dedicați tineretului și competențelor, susținerea fermierilor, dezvoltarea sistemului de intervenții de urgență la nivel european, stimularea antreprenoriatului și sprijinirea diasporei și a lucrătorilor mobili.
 • Finalizarea aderării României la spațiul Schengen, securizarea frontierelor externe ale UE, finanțarea țărilor aflate în prima linie, precum România, și susținerea Republicii Moldova.

Raportul meu alternativ privind noua strategie pentru IMM-uri a solicitat Comisiei Europene, ca în perspectiva viitoarei strategii europene pentru IMM-uri, să vină cu măsuri eficiente, personalizate și adaptate diferitelor regiuni și sectoare. Acesta conține o solicitare fermă pentru crearea a 1 milion de noi start-upuri la nivel european.

De asemenea, am creat European Education Alliance, o platformă intersectorială și transpartinică pentru susținerea educației și am dezvoltat prima tabletă educațională românească, un canal video pentru educație și un portal cultural ce permite accesul la activități culturale de la distanță – www.culturadeacasa.ro.

Am lansat campania #YouthUP, susținută de zeci de eurodeputați, prin care am solicitat  Comisiei Europene să prezinte concluziile și rezultatele concrete ale Anului European dedicat Tinerilor;

În calitate de raportor al opiniilor Comisiei de Afaceri Constituționale (AFCO) privind politica comună a Uniunii Europene de securitate și apărare și respectiv politica externă și de securitate comună, am solicitat finanțare sporită pentru cercetare și tehnologie în domeniul apărării, precum și pentru programele europene destinate dezvoltării capacităților în plan militar, cooperare în domeniul securității maritime și apărare în zona Mării Negre și întărirea cooperării între UE și NATO, dar și cu aliații strategici precum Statele Unite, Marea Britanie sau Canada.

Am lansat campania #RomâniiMerităÎnSchengen, împreună cu Partidul Social Democrat și PES activists România, organizația membrilor și simpatizanților social-democrați preocupați de temele europene, internaționale și doctrinare, în cadrul căreia:

 • Încă de la începutul anului 2022, am contactat oficialii europeni care puteau influența decizia privind aderarea României în spațiul Schengen;
 • Am strâns și depus la sediul Consiliului UE peste 40.000 de mesaje de susținere din partea românilor;
 • Am depus o solicitare oficială, la nivelul Parlamentului European, susținută de zeci de eurodeputați, care a generat, cu sprijinul Grupului S&D, o dezbatere în plenul Parlamentului European și adoptarea unei rezoluții de susținere a aderării României la zona de liberă circulație;
 • Am contactat fiecare eurodeputat pro-european care a exprimat reticențe privind aderarea României la spațiul Schengen, pentru a-i explica de ce țara noastră merită să fie în zona de liberă circulație;
 • Am solicitat Consiliului European o perspectivă clară de aderare la spațiul Schengen pentru România, în plenul Parlamentului European;
 • În mod constant am formulat amendamente la legislația europeană, cu scopul de a evidenția și susține acest drept al României.

Împreună cu colegii mei din PES activists România și Partidul Social Democrat, am aprobat o rezoluție prin care începem campania Anti-Ro-Exit, cu scopul de a arăta avantajele apartenenței la Uniunea Europeană și de a prezenta riscurile reprezentate de acest tip de narativ anti-european.

Activitatea mea este axată în principal pe problemele Uniunii Europene; totuși, am depus și depun eforturi constante pentru a evidenția România în discursurile și intervențiile mele din Parlamentul European. În viziunea mea, o Uniune Europeană solidă depinde de o Românie încrezătoare și de comunități locale în plină dezvoltare.

 • Experiență profesională

  Mi-am început cariera profesională în calitate de jurnalist la Radio France Internationale, colaborând cu prestigioasele publicații Le Monde diplomatique și Regard. În paralel, am dezvoltat o organizație de tineret, AEF România, care a reunit peste 1.000 de tineri pasionați de limba franceză, alături de care am sprijinit organizarea în România a Summitului Francofoniei.

  Cariera universitară a început în anul 2009 la Universitatea Creștină Dimitrie Cantemir, pentru a mă alătura din 2012 Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative (SNSPA). După ce am predat în cadrul unei mobilități academice la Universitatea din Bologna, din 2020, am susținut un seminar privind politici internaționale și europene la Universitatea Saint Louis din Bruxelles, parte a prestigioasei Universități Catolice din Louvain. În cadrul SNSPA am dezvoltat programul de master în limba engleză intitulat Development, International Cooperation and Humanitarian Aid, dar și Institutul pentru Cooperare Internațională și Dezvoltare (centru de cercetare).

  De asemenea, am fost prorector al SNSPA (2019), principala responsabilitate fiind aceea de coordonare a unor proiecte și activități specifice dezvoltării profilului european al universității. Tot în cadrul SNSPA am dezvoltat Institute for Global Digital Policies (centru de cercetare) și am sprijinit crearea programului de master în limba engleză intitulat Security and Technology. În acest sens, am fost implicat în proiectul Universității Europene de Științe Sociale – CIVICA, un consorțiu universitar european din care SNSPA face parte.

  Am mai lucrat la început de carieră în calitate de consilier la Parlamentul României, Parlamentul European și Ministerul Energiei. Inițiator al mai multor proiecte antreprenoriale în domeniul resurselor umane și comunicării online, am făcut parte, înainte de a fi ales în Parlamentul European, din echipa de management din România a uneia din cele mai puternice companii de outsourcing la nivel mondial. Specializat în comunicare și dezvoltarea afacerii, am contribuit la extinderea companiei care în prezent are peste 2.000 de angajați în țara noastră.

 • Educație și formare

  Am terminat studiile preuniversitare în străinătate, în cadrul Longchamp School – Bruxelles, Belgia (1997-1998), Notre Dame des Champs Institute – Bruxelles, Belgia (1998-2001), „Victor Duruy“ Highschool – Paris, Franța (2001-2004). Sunt licențiat în științe politice în cadrul Universității București în anul 2008 și masterand în afaceri europene și internaționale al Universității Pierre Mendes France / IEP Grenoble grație unei burse a Agenției Universitare a Francofoniei. Doctoratul în științe politice și afaceri europene l-am obținut în anul 2011, în cadrul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative după parcurgerea unui stagiu academic la Colegiul European din Bruges. Tema lucrării de doctorat, prima cu acest profil din România, este intitulată „Politicile europene de cooperare pentru dezvoltare: între relații publice internaționale și politici publice”. În anul 2012 am obținut un MBA din partea Academiei de Studii Economice și CNAM Paris. În ultimii ani, am urmat mai multe programe de formare oferite de Departamentul de Stat al Statelor Unite, Friedrich Ebert Stiftung, Foundation for European Progressive Studies, Institutul Renner, HarvardX sau MITx.

 • Activitate politică

  Sunt implicat civic de la 17 ani, fiind mai întâi activ în mișcările pentru drepturile elevilor din Franța, ulterior simpatizant al Partidului Socialist din Franța și în final membru al Partidului Social Democrat din România. Am ocupat pe rând funcțiile de vicepreședinte PSD Sector 3 / purtător de cuvânt, președinte PSD Alba Iulia, vicepreședinte PSD, respectiv președinte-coordonator național al PES activists România. Din anul 2022, ocup și funcția de vicepreședinte al Partidului Socialiștilor Europeni (PES).

  PES activists România este o structură a membrilor și simpatizanților de stânga interesați de politica europeană, creată în anul 2007 și care reunește peste 10.000 de membri la nivelul întregii țări. PES activists România susține activitatea Partidului Socialiștilor Europeni și a grupurilor politice naționale incluse în cadrul formațiunii, constituind în același timp sursa revendicărilor și propunerilor europene.

  Organizația se mândrește cu o medie de trei evenimente pe lună și sute de acțiuni desfășurate de la înființare.
  O acțiune semnificativă la nivelul organizației a fost petiția inițiată în anul 2015 prin care împreună cu PES activists România am solicitat aderarea României la Schengen. Petiția „România Cere Schengen!” a adunat peste 40.000 de semnături din toată țara. Subiectul a fost ridicat inclusiv în plenul Parlamentului European.

  În anul 2019, PES activists România a lansat, în cadrul campaniei „Românii, cetățeni europeni cu drepturi depline. Pentru crearea unei cetățenii europene“, o petiție prin intermediul căreia își propune să promoveze un proiect al cetățeniei europene care să anuleze diferențele existente în acest moment la nivel european între cetățenii diverselor state membre ale Uniunii Europene. Petiția a strâns în România peste 20.000 de semnături, fiind înregistrată (sub numărul 0483/2019) și recunoscută oficial de Parlamentul European.

  Sub coordonarea echipei noastre, în ianuarie 2020, PES activists România a inițiat petiția „Pentru oportunități egale în Uniunea Europeană: un salariu minim european!”, care susține stabilirea salariului minim din fiecare stat membru al UE în baza mecanismului propus în Carta Socială Europeană, în care raportul dintre salariul minim național brut și salariu mediu național brut ar trebui să fie de minimum 60%.

  O altă petiție inițiată de Partidul Social Democrat, cu sprijinul PES activists România, a fost „Drepturi egale pentru lucrătorii români în UE“, semnată de 50.000 de persoane și depusă la Parlamentul European cu scopul de a solicita instituțiilor europene să analizeze abuzurile apărute la adresa cetățenilor români în contextul pandemic și să impună respectarea drepturilor lucrătorilor conform recomandărilor și reglementărilor europene. Parlamentul European a reținut petiția și a solicitat investigații suplimentare.

 • Activitatea ca europarlamentar 2014-2017

  În primul meu mandat (2014-2017), am atras peste 9,3 milioane euro pentru proiecte pilot ce vizează industria și cercetarea românească, dezvoltarea sectorului digital și creșterea accesului la servicii de sănătate în mediul rural, fiind europarlamentarul român cu cele mai multe proiecte finanțate la nivel european. Proiectele pilot au generat inițiative finanțate la nivel european în valoare de circa 50 de milioane de euro.

  Am creat și a devenit coordonatorul rețelei europarlamentarilor S&D sub 40 de ani (S&D40), membru în grupul de conducere al rețelei EU40 și ambasador al rețelei europene eSkills for jobs. Am inițiat și rețeaua transatlantică a politicienilor sub 40 de ani.

  Sunt primul român care a cucerit premiul Europarlamentarul anului la categoria Agenda Digitală și Internet.

  Am contribuit în calitate de eurodeputat la mobilizarea a peste 28 milioane euro pentru sprijinirea unui număr de aproximativ 10.000 muncitori europeni disponibilizați și am organizat lansarea în România a Pactului PES pentru tinerii europeni, transformat ulterior în măsuri pentru combaterea șomajului și crearea de noi locuri de muncă pentru tineri la nivel european. Pentru domeniul sănătății, a promovat “Garanția Europeană pentru Sănătate“, prin care se solicita crearea unui fond european pentru sănătate și am adresat o serie de interpelări Comisiei Europene pentru asigurarea de condiții mai bune pentru medicii și cercetătorii din România.

  Totodată, am apărat drepturile românilor și a promovat România în Europa, prin demersuri precum depunerea petiției „România cere Schengen” în Parlamentul European, care a adunat peste 40.000 de semnături, precum și sprijinirea Diasporei românești din Belgia, prin susținerea mai multor activități specifice, printre care festivalul Primăvara românească la Bruxelles.

 • Activitatea ca ministru

  Încă de la preluarea mandatului de ministru delegat pentru afaceri europene, mi-am propus trei obiective centrale în activitatea de ministru, fundamentate pe experiența din politica europeană: ​

  – consens politic și național în privința afacerilor europene și a mandatului Președinției României la Consiliul Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 [obiectiv atins prin aprobarea în unanimitate în comisiile de resort din Parlamentul României a priorităților noastre dar și prin aprobarea la nivel de guvern, cu 25 de avize pozitive, a documentului de orientare strategică]

  – democratizarea și transparentizarea accesului la informația europeană [obiectiv atins prin consultările cetățenești privind viitorul Uniunii Europene organizate în toată țara]

  – nouă atitudine în domeniul afacerilor europene [obiectiv atins prin crearea Trio-ului România-Germania-Franța la nivel de miniștri ai afacerilor europene și preluarea Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, mandat pe care România l-a exercitat în perioada noiembrie 2018 – octombrie 2019]

  Ca ministru, am gestionat procesul de pregătire a Președinției României la Consiliul Uniunii Europene, proces care se afla în grafic, în noiembrie 2018, atât pe dimensiunea politică, cât și pe partea logistică. Au fost adoptate în mandatul meu, printre altele, logo-ul, sloganul, prioritățile și tematicile de interes ale mandatului României, a fost lansat site-ul www.romania2019.eu, a fost intensificat dialogul cu oficialii europeni, dar și cu Finlanda și Croația, țările cu care România a format Trio-ul de Președinții ale Consiliului Uniunii Europene (ianuarie 2019 – iunie 2020).

  Am acționat pentru protejarea drepturilor românilor din Marea Britanie, contribuind la definirea strategiei Guvernului României în procesul Brexit. De asemenea, în timpul mandatului meu s-a relansat serviciul SOLVIT România, care a soluționat în proporție de 99% cazurile gestionate în decursul anului 2017.

  În calitate de ministru, am acordat, de asemenea, o importanță deosebită Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării, instituind un mecanism de coordonare adoptat la nivelul Guvernului României și având o contribuție importantă la obținerea de către România a Președinției Strategiei Uniunii Europene pentru Regiunea Dunării (noiembrie 2018 – octombrie 2019). Am fost totodată un susținător al integrării europene a Republicii Moldova, fiind unul dintre oficialii guvernamentali ce au contribuit în mod constant la intensificarea cooperării politico-diplomatice dintre cele două țări.

  Pe perioada mandatului, am creat, în premieră pentru România, un format de trio alcătuit din miniștrii afacerilor europene din Franța, Germania și România, cu care a avut mai multe întâlniri de lucru. În noiembrie 2018, odată cu finalizarea pregătirii Președinției României la Consiliul UE, mi-am depus mandatul solicitând actorilor politici din România mai multă coerență în abordarea afacerilor europene, consens politic pe tematicile europene, respectarea valorilor europene și afirmarea unui proiect de țară în Uniunea Europeană.

Hai să intrăm
în contact

Urmărește-mă pe canalul oficial Youtube!